Wanneer is het juiste moment om afscheid nemen?

Een lastige vraag. Het ‘juiste’ moment bestaat in principe niet. Bij veel huisdieren is er een periode waarin inslapen een juiste manier van helpen is. Het is belangrijk dat we het moment van lijden voor zijn. De keuze kan het beste worden gemaakt als we spreken van een verminderde levenskwaliteit. Benieuwd hoe de levenskwaliteit van uw huisdier is? Bekijk hieronder hoeveel vragen u met “ja” kunt beantwoorden om een indicatie te krijgen of er sprake is van verminderde levenskwaliteit. 

1. Vertoont uw dier verschijnselen van pijn?
2. Heeft uw dier problemen met bewegen (zichzelf wassen, overeind komen, lopen)?
3. Is uw dier minder smakelijk gaan eten of drinken?

4. Is uw dier afgevallen?

5. Is uw dier onzindelijk (in huis plassen en poepen)?
6. Ligt uw dier wel eens in eigen urine of ontlasting?
7. Negeert uw dier andere dieren op straat/ tijdens het wandelen?
8. Lijkt uw dier dement (blaffen, verlatingsangst, onrust)?
9. Is uw dier aggressief/ kortaf?
10. Zijn de klachten permanent? Worden ze erger?
11. Zijn de klachten niet meer te behandelen/ verbeteren?
12. Levert de verzorging van uw huisdier problemen op voor uzelf of uw gezin?
13. Zijn de kosten voor een behandeling lastig te betalen?

Beantwoordt u 0-2 vragen met ja, dan is er mogelijk nog voldoende levenskwaliteit. Zit uw score tussen 3- 6, dan is er mogelijk sprake van verminderde levenskwaliteit. Is uw score meer dan 5, dan kan het wellicht verstandig zijn om na te gaan denken over inslapen. Let op, deze online vragenlijst is puur een hulpmiddel.

De onmogelijke keuze

Het lijkt een onmogelijke keuze tussen het verdriet of een lijdensweg. U wilt géén afscheid nemen, maar misschien moet het tóch. De emotie van het verdriet maken de keuze er niet makkelijker op. Er spookt mogelijk van alles door uw hoofd. We geven u graag een paar tips als leidraad voor uw keuze. Komt u er echt niet uit? Dan is een telefonisch consult met onze dierenartsen ook mogelijk. Zij zullen u via de telefoon helpen om de juiste keuze te maken. Het telefonisch consult duurt maximaal 10 minuten en de kosten hiervoor bedragen €12,95.

U kent uw maatje het beste

Na jarenlang uw maatje te zijn geweest, kent niemand uw dier zo goed als uzelf. Sommige baasjes voelen dat het moment is gekomen. Meestal hebben zij het over een moment waarop het huisdier hen aankijkt en zegt ‘ik wil niet meer’. Dieren kunnen niet praten, maar na al die jaren kunt u uw dier misschien toch lezen.

Tips voor kids

Kinderen worden nog wel eens buiten de keuze gelaten, maar het is beter ze wel te betrekken. Zodoende krijgt niemand achteraf de schuld. Praat ook in duidelijke taal. Als u alleen praat over inslapen kan het zijn dat kinderen denken dat jullie huisdier nog terugkomt.

De voordelen van inslapen aan huis

Vertrouwde omgeving

De eigen geurtjes, geluiden en vertrouwde plek maken dat het inslapen een stuk rustiger verloopt voor u en uw huisdier.

Geduldige dierenartsen

Onze dierenartsen nemen alle tijd die u nodig heeft om afscheid te nemen. Zij hebben geen haast en zorgen voor een optimale begeleiding.

Rustige narcose

De narcosemiddelen die wij gebruiken zorgen dat uw huisdier rustig in slaap valt. Uw huisdier gaat niet braken. Eerst geven we de narcose, gevolgd door een inslaapmiddel.

Hoe herken ik pijn?

De afwezigheid van piepen, janken of miauwen biedt helaas geen garanties. Uw dier heeft mogelijk pijn als het gedrag is veranderd (vaker afzonderen, minder knuffelig, minder spinnen, niet meer lekker zonnen). Vooral katten zijn meesters in het verbergen van pijn.

Dieren hebben een sterke overlevingsdrang. In de natuur is het nadelig om zwakte te laten zien. Alleen heftige pijn kunt u duidelijk merken aan uw dier. Chronische pijn is lastiger te herkennen. Uw dier kan bijvoorbeeld rustiger zijn dan vroeger, maar verder niks laten zien.

Katten

Katten die zich ellendig voelen trekken zich vaak terug. Dat merkt u voornamelijk aan een verandering in het gedrag. Ze zonderen zich af en worden minder knuffelig. Soms wordt ook juist onrust gezien. Wilt u uw kat verwennen in zijn of haar laatste dagen? Zet dan een kattenbak zonder drempel bij de slaapplek en biedt daar ook water aan. Laat de kat met rust en overweeg een visite van de dierenarts.

Honden

Omdat honden veel afhankelijker van hun baasjes zijn, worden er vaak eerder klachten gezien dan bij katten. Zieke of oude honden kunnen soms niet meer overeind komen, ze kunnen in huis plassen of poepen, onrustig door het huis dwalen of benauwd worden. Ook bij honden geldt dat u pijn vooral kunt herkennen aan een verandering in het gedrag.

Tips om een keuze te maken

Lees ervaringen

Lees de verhalen van andere klanten. Ze hebben het hele proces van de keuze maken en het inslapen achter de rug. Misschien dat hun verhalen u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Praten

De beslissing om uw dier in te laten slapen is vaak niet aan u alleen. Het dier is onderdeel van het gezin. Uw vrienden kennen u, kennen uw huisdier en jullie band. Vraag eens naar hun mening of bespreek het met uw gezin.

Stel grenzen

Mogelijk is uw dier nu nog niet zo slecht. Ouder worden met beperkingen hoeft natuurlijk geen lijdensweg te betekenen. Veel dieren zijn gelukkig met hun gebreken.

Tip: Realiseert u zich dat bij de meeste baasjes de grenzen van het acceptabele verschuiven. Om maar geen afscheid te hoeven nemen, worden we blind voor de lijdensweg waarin onze viervoeter heen gaat. Bepaal voor uzelf wanneer uw dier voor u ‘op’ is. Door bewust grenzen te bepalen voorkomt u de vraag ‘Had ik hem niet al eerder moeten laten inslapen?’.

Geen prognose

Als u twijfelt of uw dier nog geholpen kan worden door een dierenarts, overleg dan eens met hem of haar. Meestal kan er zonder ingewikkelde onderzoeken al worden bepaald wat uw dier mankeert.

Tip:
Elke ziekte heeft een ander verloop. Hart- en nierfalen zijn ongeneselijk, maar een schildklierprobleem is uitstekend te behandelen. Zonder diagnose is het niet mogelijk om te zeggen of uw dier te genezen is en wat u kunt verwachten na behandeling.

Fotoalbum

Voor sommige baasjes is het bekijken van foto’s van vroeger een manier om goede herinneringen op te halen. Uw dier was toen misschien wel in topvorm met een glanzende vacht. Het contrast met de situatie nu wordt dan ineens heel groot.

Stapje terug

Het is fijn om uw gevoel met argumenten te bevestigen. Probeer daarvoor het leven van uw huisdier door de ogen van een buitenstaander te bekijken. Wat ziet hij of zij in jullie leven?

Schrijf gedachtes op

Probeer voor elk van deze onderwerpen kort uw gedachtes op te schrijven. U zult merken dat tijdens het opschrijven de keuze makkelijker wordt. Hoe hard het ook klinkt, u maakt een beslissing voor uw dier, niet voor uzelf.

Lastig om te bellen?

Veel huisdiereigenaren zien op tegen het moment dat zij de telefoon moeten pakken om een afspraak te maken. Het kan zijn dat u erg emotioneel bent en het lastig vindt uw verhaal te doen. Wij snappen dit. Daarom bieden wij u de mogelijkheid per mail uw situatie voor te leggen, wij nemen dan contact met u op.