Nazorg:
Crematie
Via Dierenuitvaartzorg Nederland kunt u de nazorg regelen zoals u wenst. Dat kan hier via de website van Dierenuitvaartzorg Nederland.
Wij kunnen per heden de nazorg (vervoer naar het crematorium of voor destructie) niet meer zelf verzorgen.
Urnen
Het is mooi om uw huisdier te herinneren in een persoonlijke urn. Hierin kunt u de asresten bewaren na een individuele crematie. Het crematorium geeft u graag uitleg over de verschillende urnen. Wist u dat zij ook de naam van uw dier of een mooi gedicht op de urn kunnen graveren?
Begraven
Begraven kan in Nederland op speciale dierenbegraafplaatsen. Bij de meeste gemeentes is begraven in de tuin ook toegestaan. Neem contact op met uw gemeente om er achter te komen hoe dat in uw gemeente is geregeld. Graaf de kuil tenminste 75 centimeter diep.
Destructie
In Nederland worden alle dieren die niet worden gecremeerd of begraven via destructie vernietigd. Destructie is niet hetzelfde als crematie. Bij crematie worden dieren in een speciale oven in zijn geheel verbrand tot as. Bij destructie worden dieren zo efficiënt mogelijk verwerkt o.a. voor het opwekken van energie.
Opzetten
Het is ook mogelijk om uw dier op te zetten (prepareren) na overlijden. Wees wel bewust dat het resultaat soms kan tegenvallen. Opgezette dieren lijken zelden goed op uw oude maatje. Misschien is een foto, urn of pootafdruk een betere manier om uw huisdier te herinneren
Persoonlijk afscheid
Nog een laatste keer afscheid nemen van uw huisdier is mogelijk bij onze partner Dierenuitvaartzorg Nederland. Uw huisdier kan worden opgebaard in een afscheidsruimte. Als u het wilt is het mogelijk speciale muziek te draaien of een kaars te laten branden. U kunt in alle rust voor de laatste keer afscheid nemen. U kunt deze wensen bespreken met het crematorium.
Verdriet
Verdrietig zijn om het verlies van uw huisdier is heel natuurlijk. U hoeft zich er niet voor te schamen. Sommige mensen treuren in stilte, anderen zoeken steun bij vrienden of familie. Trek uzelf vooral niks aan van mensen die zeggen dat het ‘maar’ een huisdier is. Uw huisdier nam in uw leven een bijzondere plaats in. Trouwere maatjes bestaan niet.
Een luisterend oor
Het kan fijn zijn uw hart juist te luchten bij de dierenarts. Hij of zij luistert graag en uw verhaal blijft tussen jullie. We zien vaak dat baasjes zich schuldig voelen of zichzelf de dood van hun dier verwijten. Dit is bijna altijd onterecht. Een beslissing tot inslapen is een keuze die voortkomt uit grote liefde voor uw maatje.
Tips voor verdriet bij kinderen
Leg op de begraafplaats een tekening, beschilderde steen of plant een struikje
Zet een foto van uw huisdier in de woonkamer met een kaarsje er bij
Vraag uw kind een plakboekje te maken of een verhaal te schrijven over het overleden dier
Andere dieren in huis
De reactie van andere dieren op het verlies van een maatje laat zich lastig voorspellen. Het is meestal niet verstandig om de leeggevallen plaats op te vullen met een nieuw dier. Een dier kan op verschillende manieren reageren: onaangedaan, ronduit opgelucht of depressief. In extreme gevallen stoppen dieren met eten.
Om dieren te laten wennen aan de nieuwe situatie, kunt u het beste zo min mogelijk veranderen in huis (meubels, etenstijden). Om de lege ruimte in het leven van uw dier op te vullen, is het verstandig de komende tijd extra aandacht te hebben voor een wandeling, knuffel of een spel.
De voordelen van inslapen aan huis
- Geen wachtkamers
- Geen stress van een vreemde omgeving
- Een liefdevolle begeleiding zoals u, en uw huisdier het verdienen!
Vertrouwde omgeving
De eigen geurtjes, geluiden en vertrouwde plek maken dat het inslapen een stuk rustiger verloopt voor u en uw huisdier.
Geduldige dierenartsen
Onze dierenartsen nemen alle tijd die u nodig heeft om afscheid te nemen. Zij hebben geen haast en zorgen voor een optimale begeleiding.
Rustige narcose
De narcosemiddelen die wij gebruiken zorgen dat uw huisdier rustig in slaap valt. Uw huisdier gaat niet braken. Eerst geven we de narcose, gevolgd door een inslaapmiddel.