Nierfalen kat
Sjors, mijn 16 jarige kat werd het laatste half jaar wel echt ouder. Het begon een tijd terug met meer drinken. Ik heb meerdere katten in huis dus in het begin viel het niet zo op. Tot Sjors plotseling uit glazen op tafel begon te drinken, uit de wc en in de wasbak, wat hij voorheen nooit deed. Ik begon een beetje op te letten en merkte ook dat een van de katten veel meer plaste in de kattenbak, in plaats van de kleine kringen vond ik grote natte plekken in de kattenbak. Er was iets aan de hand. Ik heb JouwDierenartsAanHuis ingeschakeld, de overkoepelende organisatie van DierRust.
Zij hebben Sjors eerst onderzocht. Zijn urine heb ik opgevangen. De urine was erg waterig, wat mogelijk door een lichamelijke aandoening werd veroorzaakt. Sjors braakte ook regelmatig. De dierenarts nam wat bloed bij Sjors af (super fijn dat dat ook thuis kan) en één dag later kreeg ik de uitslag al. Helaas bleek Sjors nierfalen te hebben, in een vrij gevorderd stadium. De dierenarts raadde een speciaal dieetvoer aan om de verslechtering te vertragen maar gaf al wel aan dat Sjors nooit meer helemaal beter kon worden. Binnen enkele weken ging het mis, hij ging meer braken, at bijna niet meer en plaste overal in huis. Ik heb DierRust gebeld en zij kwamen langs. Sjors was flink afgevallen en het inslapen ging heel snel. Hij lag lekker op schoot en heeft niks van de prikjes gevoeld. Zo fijn dat ik hem op deze manier het afscheid kon geven wat hij heeft verdient. Rust zacht lieve Sjors!
Dierenarts:
Beste Anja, bedankt voor het schrijven. Het plassen in huis bij senioren katten heeft vaak een onderliggende lichamelijke aandoening. Het verschil tussen vaak (kleine beetjes) of veel plassen kan de dierenarts al een eerste stap richting een diagnose geven. In de situatie van Sjors, waar u beschrijft dat hij ook veel is gaan drinken, denken we sneller richting nierfalen, een te hard werkende schildklier, suikerziekte of een andere onderliggende oorzaak. Met een urine- en bloedonderzoek kunnen veel oorzaken worden aangetoond of uitgesloten. In het geval van Sjors, waar nierfalen werd geconstateerd in een vergevorderd stadium is de prognose helaas slecht. Nierfalen wordt in veel gevallen pas zichtbaar als ongeveer 60-70% van de nieren niet meer werkzaam is. Het eerste gedeelte kan het lichaam zelf nog compenseren (een mens kan ook goed met één nier leven). Als het nierfalen verder vordert hopen er afvalstoffen op en kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren. Dit kan misselijkheid veroorzaken (overgeven, minder eetlust) en ervoor zorgen dat een kat meer gaat drinken en plassen, wat bij Sjors ook zichtbaar werd. Een nierdieet bevat een samenstelling waardoor de nieren minder worden belast en we de verslechtering kunnen vertragen. De nieren beter krijgen gaat helaas niet meer. Daarom is het ook altijd belangrijk om vanaf het punt dat nierfalen is geconstateerd de levenskwaliteit in de gaten te houden. Het blijven afvallen, minder / niet meer eten, overgeven, in huis plassen kunnen redenen zijn voor het inslapen. Hopelijk helpt u met uw verhaal andere baasjes die voor de moeilijke keuze staan. Bedankt voor het delen en nogmaals sterkte.