Kat te hard werkende schildklier

Te hard werkende schildklier bij Anton

Anton, van 19 jaar oud was bekend met en te hard werkende schildklier. Een jaar en een paar maanden terug begon hij steeds meer te eten, in de nacht te miauwen en poepte hij ook veel (wat logisch is met zo’n eetlust). Het rare was dat hij helemaal niks leek aan te komen. Zijn wacht werd wat minder glanzend, zijn botjes bij z’n billen werden steeds meer zichtbaar en ik merkte dat er iets niet goed in orde was. Ik begon te twijfelen of inslapen niet het beste was. De dierenarts kwam bij ons aan huis. Hij onderzocht Anton en constateerde een hartruisje. Gelukkig was hij niet benauwd, of aan het hoesten maar alles leek wel een beetje te wijzen op een te hard werkende schildklier, suikerziekte of misschien een tumor ergens. De dierenarts adviseerde een bloedonderzoek om zo beter te kunnen besluiten hoe het er voor stond met Anton, dat vond ik een goed idee. Binnen 2 dagen had ik de uitslag, en wat bleek; Anton had een te hard werkende schildklier.

Ik probeerde een speciaal dieetvoer, wat hij niet lekker vond. Dan was de optie om met pilletjes aan de slag te gaan. De roze pilletjes waren klein dus ik kon ze verstoppen in een stukje rosbief (wat hij nog lekker vond ook). Binnen 2 weken had ik een totaal andere kat, veel meer de Anton zoals ik hem kende. Zo ging het al die maanden erg goed. Tussendoor had ik nog een bloedcontrole laten doen en de waarden waren helemaal goed. Anton kon weer lekker van zijn oude dag genieten. Na ongeveer 1 jaar, hij was toen al 20. Merkte ik dat het slechter begon te gaan. Hij viel weer af, begon moeilijker te eten en de dierenarts kwam weer langs. Op dit punt was er niet veel meer wat we konden doen voor Anton om het fijner te maken, dus inslapen was het beste. Anton lag lekker bij mij op schoot, in het zonnetje toen hij de eerste prik kreeg. Hij voelde hier echt niks van en omdat hij zo vermagerd was sliep hij al binnen 2 minuten. Hij viel gewoon lekker spinnend in slaap. Ik had me dit niet mooier kunnen voorstellen. Het 2de prikje voelde hij niet en binnen een paar seconden zag ik zijn buikje al niet meer bewegen, hij was overleden. Als ik het schrijf heb ik bijna weer tranen in mijn ogen, omdat ik Anton mis maar ook omdat ik het allemaal niet mooier had kunnen voorstellen. Na 20 jaar samen zijn is dit toch wel iets heel waardevols, dat ik hem zo zijn rust heb kunnen geven.

Mirjam

Dierenarts:
Beste Mirjam, bedankt voor het delen. Hopelijk hebben andere baasjes in een soortgelijke situatie ook iets aan hoe jij de keuze hebt gemaakt. Een te hard werkende schildklier, hyperthyreodie genoemd, komt veel voor bij katten op leeftijd. Typische symptomen zijn: vermageren ondanks een toegenomen eetlust, veel drinken en plassen, soms overgeven of diarree. De katten kunnen onrustig zijn (in de nacht miauwen, rusteloos, op koele plekjes gaan liggen). Er zijn ook andere aandoeningen die dezelfde symptomen hebben, een bloedonderzoek is dan dus de enige manier om aan te tonen wat er aan de hand is. Gelukkig is een te hard werkende schildklier in veel gevallen goed te behandelen, genezen gaat niet meer maar met medicatie kunnen we wel weer voor een fijne levenskwaliteit zorgen. Dat is waar wij als dierenartsen voor beestjes op leeftijd altijd voor willen gaan. Bij Anton was dit gelukkig ook het geval, het is meer dan een jaar nog goed gegaan zoals u beschreef. Helaas komt er soms een punt waarop de medicatie niet meer voldoende helpt of er andere aandoeningen bij komen. Dan is het zeker raadzaam om na te gaan denken over inslapen. Fijn dat onze dierenartsen u hebben kunnen helpen. Hartstikke bedankt voor het delen van uw verhaal.

Afspraak maken

Wilt u telefonisch een afspraak maken, neem dan contact op. Wij zijn te bereiken tussen 8-18 op doordeweekse dagen en op zaterdag van 09-17.
Wilt u geholpen worden na 18:00? Maak dan voor 18:00 telefonisch een afspraak.

Menu