Blinde hond, oud en doof

Oude blinde hond, angstig

Mijn Shi Tzu, Oscar, van ruim 15 jaar oud was de laatste tijd angstig. Zijn hele leven heeft hij al oogproblemen gehad (ontstekingen) en er werd steeds een duidelijkere wit-blauwe waas zichtbaar als ik in zijn ogen keek. Het begon met een lichte waas en in de avond begon hij wat meer te blaffen buiten, wat hij normaal nooit deed. Een paar weken later begon hij in huis tegen de stoel aan te lopen. In de nacht werd hij steeds onrustiger, piepen, ronddwalen. Soms stond hij in een hoek in de woonkamer en leek hij er niet meer uit te komen. Hij sliep bijna de hele dag, soms wel 23 van de 24 uur en het was soms lastig om hem wakker te krijgen.

Ik begon te twijfelen of Oscar nog een leuk hondenleven had. Ik heb altijd gezegd dat ik niet wil dat hij gaat lijden, en daar wilde ik me ook nu aan houden. Ik heb een afspraak gemaakt en aan de telefoon aangegeven hoe het er voor stond met Oscar. De lieve dame gaf aan dat het goed was dat ik belde en dat zij een afspraak in zou plannen. De dierenarts onderzocht Oscar thuis. Hij constateerde ook dat Oscar wel erg stram liep. De dierenarts nam mij goed mee in het nemen van een juist besluit. De combinatie van de onrust/angst, de leeftijd en het niet meer kunnen genezen van de aandoening maakten het dat de levenskwaliteit flink verminderd was. Het was voor Oscar beter om hem zijn welverdiende rust te gaan geven. Het zou immers alleen maar erger gaan worden als we niks zouden doen.

De dierenarts heeft ons super goed geholpen. Ik had geen mooier afscheid kunnen wensen voor mijn maatje.

Dierenarts:

De situatie van Oscar is iets wat we vaker zien bij oudere honden. Staar, ook wel cataract genoemd, is een ouderdomsziekte. In veel gevallen is dit een geleidelijk proces, waarbij honden zich goed kunnen aanpassen aan het verminderde zicht. Er komt in sommige gevallen helaas een punt dat zij helemaal niks meer zien en blind worden. De ene hond kan hier beter mee omgaan dan de andere hond. In het geval van angst, onrust en alleen maar willen slapen is de levenskwaliteit soms duidelijk verminderd. Deze aandoening, is op een operatie bij een oogheelkunde-specialist na, niet meer te genezen. Bij Oscar werd ook doofheid geconstateerd tijdens het bezoek aan huis. Wat wij dan altijd proberen te doen is de situatie naar ons omkeren, stelt u zich eens voor; u bent 80-85 (leeftijd van Oscar (15,5 x 6)). U ziet niets meer, hoort niks meer en wilt de hele dag slapen. Zou u dat willen? De meeste mensen willen dat voorkomen. Gelukkig kunnen wij huisdieren op zo’n punt ook helpen. Het is een heel erg moeilijk besluit om uw huisdier te laten inslapen, maar ook heel mooi dat dit kan en bestaat. Bedankt voor het delen van uw verhaal en nogmaals veel sterkte.

Afspraak maken

Wilt u telefonisch een afspraak maken, neem dan contact op. Wij zijn te bereiken tussen 8-18 op doordeweekse dagen en op zaterdag van 09-17.
Wilt u geholpen worden na 18:00? Maak dan voor 18:00 telefonisch een afspraak.

Menu